< Terug naar actualiteiten

DE BREDE SELECTIE SLAAGT ERIN HERINTREDERS AAN ZICH TE BINDEN  

14/09/2018

Herstarters met een Pabo-diploma voor de klas krijgen. Dat is het idee achter het initiatief ‘Herstart’ in Amsterdam van DE BREDE SELECTIE van openbaar primair onderwijs in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Met succes, in oktober start  een nieuwe groep herstarters. Zij kunnen, na het succesvol afronden van het traject, gegarandeerd aan de slag op één van de scholen in het Amsterdamse openbaar primair onderwijs.

Amsterdamse basisscholen kampen met een toenemend lerarentekort en bedenken daardoor steeds meer noodoplossingen. Reden voor DE BREDE SELECTIE en de Hogeschool van Amsterdam om de krachten te bundelen: in oktober start een kosteloos opfristraject ‘Herstart’ op maat voor herstarters. Herstarters hebben destijds voor de Pabo gekozen en hun bevoegdheid behaald, maar zijn om allerlei redenen een andere weg ingeslagen. In het opfristraject krijgen deelnemers in korte tijd actuele kennis van het onderwijs bijgespijkerd, doen al werkervaring op bij scholen en worden intensief begeleid.

Informatiebijeenkomst

Belangstellenden kunnen nog steeds deelnemen aan het traject. Op 26 september van 16.30 tot 17.30 uur vindt een voorlichting over dit traject plaats op de Hogeschool van Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze voorlichting via sollicitatie@debredeselectie.nl of via 020-8203470.

Kosteloos deelnemen

Het scholingstraject wordt verzorgd door de HvA en bestaat uit tien dagdelen, verdeeld over acht dagen/avonden. De kosten van het traject worden gedragen door de besturen van DE BREDE SELECTIE en een subsidie van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs. Er wordt wel een inspanningsverplichting gevraagd van de deelnemers om het traject succesvol af te ronden.

Subsidie voor herintreders in Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft een speciale subsidie voor herstarters: de Terugkeerbeurs van max. € 5.000. Deze beurs is bedoeld voor iedereen met een onderwijsbevoegdheid die (opnieuw) in het Amsterdamse onderwijs gaat werken. Aan deze subsidie is een aantal voorwaarden verbonden, meer informatie over deze subsidie staat op de website van de Gemeente Amsterdam.

Begeleiding

Deelnemers aan ‘Herstart’ doen tijdens het traject werkervaring op, op één van de 110 scholen van het openbaar primair onderwijs in Amsterdam. Op de werkvloer worden zij begeleid door medewerkers van DE BREDE SELECTIE. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het instrumentarium van het project Junior Leraar van de HvA. Indien nodig wordt gebruik gemaakt van externe coaches. Afronding van het traject leidt tot een certificaat van deelname DE BREDE SELECTIE en de Hogeschool van Amsterdam. Na positieve afronding van het traject zijn de deelnemers gegarandeerd van werk als leerkracht in het Amsterdamse openbaar primair onderwijs.